Fryske Nasjonale Partij

FNP Podcast

FNP staat voor de Fryske Nasjonale Partij. Dit is een politieke partij die voornamelijk voor het belang van Friesland opkomt. Voor de verkiezingen van de provinciale staten zochten ze naar manieren om binding te krijgen met jongeren. Zo kwamen ze erop uit om zich te wagen aan een voor hen totaal nieuw medium: een (Friestalige) podcast. De FNP kwam naar mij om dit samen met hun te produceren!

Het bijzondere aan dit project is dat het eigenlijk een groot experiment was. De FNP had er niet specifiek partijdoelstellingen aan gekoppeld, maar wilde vooral kijken of dit een goede manier was om meer binding te krijgen met de doelgroep. Dit zorgde ervoor dat ik relatief veel vrijheid had om de uiteindelijke podcast te produceren.

Van experiment naar uitwerking

Vooral in de uitvoering had ik een grote rol. Ik liet ze zien wat wel en niet werkte bij dit medium, en maakte de vertaalslag van het idee naar de uiteindelijke uitwerking. De voorbereiding was een samenwerking tussen Jan Arendz (presentator), de FNP en mijzelf.

De sfeer die we uiteindelijk zijn ingeslagen, is samen te vatten als: “alsof je bij de boer aan tafel zit”. We wilden maatschappelijke onderwerpen die speelden in Friesland én veel betekenen voor de FNP, dicht bij de luisteraar brengen. Dit betekende een gesprek tussen partijleden en vaklui, denk hierbij aan een talkshow. Onderwerpen als de stikstof crisis en de Friese taal werden besproken, maar ook de gigantische orkest scene die heerst in Leeuwarden en omstreken.

Het was hierbij belangrijk dat er ook sprekers kwamen die een duidelijke (en het liefst uiteenlopende) mening hadden over een bepaald thema. Iets wat de FNP perfect verzorgde. Tijdens de opname was mijn rol als producent meer coachend en ontzorgend: ik bepaalde opstelling, zorgde voor een pakkend begindeuntje en legde uit hoe ze de microfoon moesten gebruiken.

Impact van de podcast

Een van de mooiste zaken die voortvloeide uit de FNP Podcast, was dat de partij meer een stem kreeg richting haar doelgroep. Leden en vakmensen kregen veel ruimte om hun verhaal te vertellen. Door de experimentele opzet was er aan de andere kant voor mij veel ruimte om er een mooi product van te maken. Benieuwd geworden? Het geheel is op Spotify te beluisteren!

De productie

De FNP Podcast is een Friestalige podcast. Leden van de FNP en mensen uit het werkveld bespreken in een talkshow-setting onderwerpen die in Friesland spelen.

Cast & Crew

De podcast is geproduceerd in samenwerking met leden van de FNP, Jan Arendz als presentator & Rumspringa Communicatie. Er zitten meestal vier mensen aan tafel.

Locatie

De podcast is op locatie bij de FNP en in mijn tijdelijke studio in Leeuwarden opgenomen. De planning is afgestemd op de beschikbaarheid van de deelnemers, zodat iedereen deel kon nemen aan het gesprek.

Apparatuur en Software

We gebruikten tijdens de opname vier microfoons en koptelefoons. Het geheel werd ter plekke gemixt op een digitale mengtafel. De final touch deed ik in Adobe Audition en de distributie vond plaats via SoundCloud.

  
Alec Meijerink Producties - KvK-nummer 60086831

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!