Martinikerk Bolsward

Wi-Fi-netwerk installeren in een monumentaal pand

De coronacrisis heeft overal in Nederland gevolgen. Zo ook bij de Martinikerk in Bolsward, waar haar leden in veel gevallen niet meer fysiek naar de kerkdienst konden.

De dienst online streamen is hiervoor een prachtige oplossing. Daarom ontwierp én installeerde ik een Wi-Fi-netwerk in de Martinikerk. Hierdoor kunnen de leden er toch te allen tijde bij zijn.

Het installatieproces

De Martinikerk Bolsward is gebouwd tegen het eind van de 15e eeuw. Het installeren van een Wi-Fi-netwerk was daarom een uiterst zorgvuldig proces, waarbij de monumentale pracht van het pand gewaarborgd moet blijven. Het ‘internet’ en haar kabels moesten niet in de weg zitten; het gaat om de kerk.

Ik had twee doelen bij de aanleg van het netwerk:

1. De techniek moet altijd blijven werken

Het personeel hoeft er geen omkijken naar te hebben. Om dit te garanderen, zorgde ik niet alleen voor een nette installatie, maar schoonde ik de warrige indeling van de meterkast tot een georganiseerd geheel. Mocht er tóch iets gebeuren, kan ik op afstand alles via en applicatie regelen.

2. Je moet overal in de kerk verbonden zijn

Het is belangrijk dat er óveral in de kerk een stabiele verbinding is. Niet alleen bij een ceremonie, maar ook bijvoorbeeld bij de vergaderzaal.

Impact

Met tevredenheid kan ik stellen dat beide doelen behaald zijn. Vooral het tweede doel was nog best een opgave, doordat ik moest werken met muren van één meter dik. Daarom zorgde ik voor vier verschillende Acces Points (WiFi zenders) én positioneerde ik mezelf door kleine holletjes om het netwerk via het plafond aan te kunnen leggen. Bonus: in de kerk zie je niets van het Wi-Fi-netwerk terug.

De Martinikerk kan nu elke zondag haar diensten live uitzenden. Sterker nog: de eerste live-uitzendingen zijn al geweest. Missie geslaagd.

Specificaties installatiecase Martinikerk Bolsward

De installatiecase

De Martinikerk in Bolsward wilde haar diensten ook live kunnen uitzenden. Hiervoor ontwierp en installeerde ik een stabiel Wi-Fi-netwerk.

Cast & Crew

Van het ontwerp tot aan het installeren zelf: deze klus heb ik grotendeels zelf gedaan. Ik was echter nergens zonder mijn trouwe apparatuur!

Locatie

Elk hoekje en gaatje van De Martinikerk Bolsward en het naastgelegen zalencentrum.

Apparatuur & Software

Om een zo goed mogelijke verbinding te garanderen, maakte ik voor de installatie gebruik van Routers, Switches & Access Points van Unifi.

Opzoek naar betere WiFi?Neem contact op

  
Alec Meijerink Producties - KvK-nummer 60086831

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!